2019. június 24.
Feltöltő: creasport admin

Járdi Ádám
interjú

2019. július 1-5. között Kiskunmajsán kerül megrendezésre Szikora Melinda kapustábora. A válogatott kapus első alkalommal szervez szülővárosában Bács-Kiskun megyében működő sportszervezetek által versenyeztetett utánpótlás korú kézilabda kapusok számára egyhetes tábort, amelynek előkészítésében központi szerepet játszott a Bács-Kiskun Megyei Kézilabda Szövetség. A táborról és a megye kézilabda életéről beszélgettünk Járdi Ádám megyei elnökkel.

CreaSport: A Te korodban sokan még inkább aktívan kézilabdázni szoktak, nem egy megyei szövetséget vezetni. Sem a kézilabdában, sem más sportágban hasonló korú vezetővel nem nagyon találkoztunk még.

Járdi Ádám: Egyrészt ez hízelgő, de azért 1990-es születésem ellenére hosszabb kapcsolatom van a sportággal. Meghatározó volt az én életemben is, hogy Kecskeméten részesei lehettünk a nagy sikernek, az első osztályban szereplő férfi kézilabdának, amikor ráadásul utánpótlásban is egy nagyon jó generáció gyűlt össze. Akkor a Bólyai Gimnázium és a Piarista Gimnázium egy olyan misztérium volt a városi utánpótlás nevelésben, amiből aztán egy nagyon jó közösség alakult ki. Czagány Karcsi bácsi, utána Péter Laci bácsi volt az edzőnk, majd Móra Frici bácsi vitt az első osztályú ifi bajnokságba. Az aktív sportolói pályafutásomnak 20 évesen lett vége. Soha nem gondoltam volna, hogy lesérülök. A keresztszalag műtét után a következő szezont Lajosmizsén töltöttem, az akkori Lajosmizse UKC NB II-es csapatában. De jött egy újabb sérülés. Na, itt kellett elgondolkoznom azon, hogy hogyan tovább. Nagyon sokat köszönhetek Csatlós Istvánnak, mivel ő kérdezte meg ekkor, hogy nem akarok-e a szövetségben besegíteni, hiszen mindig akad ott feladat. Akkor csütörtökönként volt szövetségi nap, mondta, hogy üljek be a szövetségbe és szemlélődjek. Két három alkalom után még nem kaptam semmilyen feladatot, így kezdtem feladni. Azonban nyugalomra intett, egyszer majd megtalálnak feladattal is. Így is történt. Elsőre csak kis plasztik kártyák nyomtatását bízták rám. Egy évre rá pedig megbíztak a gyerekbajnokság szervezésével. Így kezdődött a munkám a megyei szövetségben. Néhány évvel később Tomkovics Ákost váltottam a versenybizottság vezetőjeként, ezt egészen megválasztásomig végzetem.

CreaSport: Ezt követően vállalkoztál az elnöki tisztségre…

Járdi Ádám: 2017 decemberében Liptai Gyuri bácsival (a szövetség korábbi főtitkára) nagyon sokat beszélgettünk a szövetség helyzetéről, múltjáról, jelenéről, jövőjéről és mindig bíztatott engem, hogy próbáljam meg. 27-28 évesen bevállalni, hogy elinduljak ilyen ambíciók felé, nem volt egyszerű. Nagyon sokat köszönhetek a páromnak, mert ha a feleségem nem biztat, nem lett volna még egy külső motiváció, hogy „te alkalmas vagy rá, próbáld meg” akkor biztos, hogy nem vállalom. Két ünnep között neki láttam, összeállítottam egy elnöki programot. Ez már egy olyan összefoglalása volt a szövetségre, megyére való rálátásomnak, ami azt sejtette, hogy van keresni valóm. Januártól elkezdtem járni a megyét. Március végére már ott tartottunk, hogy az a váz, az a mag, ami valamilyen szinten elegendő támogatás tud lenni egy elnökválasztáson, azt úgy éreztem, megvan. Nem volt egyszerű, de látta mindenki, hogy új lendületet kell adni a megyei közösségünknek.

CreaSport: Mi volt a legfőbb dolog, amin változtatni szerettél volna?

Járdi Ádám: Számtalan dolog volt, amin rövid időn belül változtatni kellett és voltak olyanok, amiket hosszú évek munkájával tudunk csak kiegyenesíteni. Az egyik központi kérdés a játékvezetők helyzete volt. A másik a szövetség működésének újra szervezése volt. Amíg Gyuri bácsi élt és bírta energiával, mivel nagyon pontos, precíz ember volt, a szövetség könyvelését, szabályzatokat, könyvelővel való kapcsolattartást, mindent egymaga csinált. Ahogy a betegsége egyre jobban elvitte a szövetségtől, nem volt, aki hasonló színvonalon csinálja mindezt. Nekem az volt a szerencsém, hogy a versenybizottság vezetőjeként mindenkivel kapcsolatban álltam. Minden csapattal, jó viszonyt tudtam kiépíteni. A megválasztásom valamilyen szinten az elvégzett alázatos munkámnak volt köszönhető.

CreaSport: A nagy csapatoktól kezdve az utánpótlás csapatokig...

Járdi Ádám: Így van, mindenkivel volt egy kapocs, amire alapozva tudtunk a jövőről közösen gondolkodni. 2018. július 1. óta igazából nincs egy szabadnapom sem. Nagyon sok problémával találtuk magunkat szembe, miközben nagyon sok újítást is bevezettünk. Bács- Kiskun megye tavaly júliusban egy fekete bárány volt, és ha megemlítésre került, akkor inkább az volt, hogy „na, Bács-Kiskun megye”. Az elmúlt 1 év kőkemény munkájával talán el tudtunk mozdulni ebből a státuszból és leraktuk a szolgáltató szövetség alapjait.

CreaSport: És hogy néz ki most a megye kézilabda élete? Egy elég nagy területű megyéről van szó, sok településsel, erős rivális sportágakkal.

Járdi Ádám: Rivalizáció úgy gondolom, hogy a mai sportfinanszírozási rendszerben minden megyében fellelhető, és ez régebben is így volt. Arra a gyerekre, aki ügyesen fut, ügyesen dobott, arra szüksége van az atlétikának, a kosárlabdának, a kézilabdának, és a focinak is. Talán azt, hogy most milyen hangulat van, a megyében a következő történet írja le legjobban: tavaly decemberben sikerült egy évzáró rendezvényt összehoznunk, amikor a játékvezetők, a csapatvezetők, egyesületi elnökök leültek egy asztalhoz. 80 ember részvételével egy felemelő évzáró rendezvényt tartottunk. Ott kezdték el érezni az emberek, hogy nyugodt körülmények között egy asztalhoz le tudnak ülni és el tudnak beszélgetni egymással, amire sokak esetében évek óta nem volt példa. Nagy megye vagyunk, ennek minden szépségével és jóságával. Nagyon sokat gondolkozunk azon, hogy hogyan lehetne még jobban szélesíteni a kézilabdát a megyében és hogy hol van az a határ ameddig a megyei szövetségnek bele kell avatkoznia és hol van az amikor már az egyesületeknek a feladatköre a bővülés.

CreaSport: Az életüket nem tudod átvenni és megszervezni helyettük.

Járdi Ádám: Igen, annak nincs értelme, hogy szövetségi befolyással azt mondom, hogy itt legyen kézilabda, ott meg nem. A megyei szövetségnek elsősorban segítséget kell adnia, ha valamiben elakadnak, vagy kérdés merül fel. Nem hiába volt elnöki programom legfőbb pillére a szolgáltató szövetség program. A legjobb aktuális példám Bócsa település. Ezelőtt soha nem volt szervezett keretek között kézilabda a településen, de összegyűlt egy lelkes közösség, akik megszervezték a maguk hátterét és utána segítséget kértek a szövetségtől, hogy minden adminisztratív elem rendben legyen, és elkezdődhessen a bócsai kézilabda története. Segítettünk az indulásban, a szakosztálybejegyzésben, a gyerekek igazolásában. Meg kell találni ezt az egyensúlyt, hogy meddig is segítünk igazából az egyesületeknek. Mi próbálunk mindenkinek segíteni és valamilyen szinten ez a közhangulatban is látszik.

CreaSport: És mennyivel kell másképp elképzelni egy ilyen megye életét, ahhoz képest, ahol van NB I-es, vagy akár nemzetközi szinten meghatározó klub?

Járdi Ádám: A szövetség 60 évéből teljes mértékben kirajzolódik a kép, mit is jelent egy megyét képviselő NBI-es klub jelenléte. A kézilabda élet egy településen mindig az egyesületek köré szerveződik. Amit láthatunk a nagy múltú, tradicionális NB I-es klubokkal rendelkező városokban, hogy aki ott sportolt, ott telepedett le utána, már kijárt mérkőzésekre, az unokáját elviszi kézilabdázni. Viszont a tradíció nem mindet. Vegyük csak Kiskunhalast példaként, ahol a 60 év vonatkozásában hiába volt NB I-es csapat sok-sok éven keresztül, ahol ország mai napig elismert szakedzői dolgoztak, mint Zsiga Gyula, Szabó Károly, Róth Kálmán, Vladimir Golovin, a 2018/2019-es bajnoki évben mégsem volt felnőtt női csapat sem. Az NB I-es klub hiánya mindenképp nehézség a megye számára, mert az sokaknak hívó szó és vonzerő. Ahol van NB I-es csapat, ott a gyerekeket is könnyebb megtartani a kézilabda mellett. Emellett azt is figyelembe kell vennünk, hogy a mentalitás is sok szempontból megváltozott. A mai fiatalokban nincsen lokálpatriotizmus, hogy csak azért is azon a helyen játszom, ahol megtanultam a kézilabdát. Meg lehet kövezni engem ezzel kapcsolatban, de vallom, hogy középiskoláig helyben és jó egyéni képzéssel meg lehet szerezni az alapokat, amire utána komoly karriert is lehet akár építeni. Én 12 éves koromig kosaraztam, fociztam, mindent csináltam. Nem volt sportág specifikáció még. Nem tudom, hogy ez most jó vagy nem, hogy ilyen korán kézilabdásokat nevelünk.

CreaSport: Főleg nem alsó tagozatos, vagy óvodás gyerekekből…

Járdi Ádám: Igen, a tapasztalatom alapján azt mondom, hogy a testnevelő tanáron múlik minden. Az, hogy a testnevelő tanár milyen beállítottságú, nagyon nagyban meghatározza azt, hogy te milyen sportban, milyen sportoló leszel. Problémásnak tartom azt, hogy van olyan hely, ahol negyedikes koráig a gyerek nem is találkoznak szakképzett testnevelő tanárral.

CreaSport: Ha már képzésnél és gyerekeknél tartunk, akkor beszéljünk egy új kezdeményezésről is. Lesz egy kapustábor Szikora Melindával, ami olyan szempontból nem újdonság a magyar kézilabda életben, hogy válogatott játékosoknak már vannak akár több éve bejáratott programjaik, de olyan szempontból, hogy kifejezetten egy megyére vonatkozóan, a megyéből származó játékos csak a megyében játszó gyerekeknek hirdessen tábort, ez viszont új kezdeményezésnek számít. Honnan jött az ötlet? Illetve, hogy szerveztétek meg ezt a programot?

Járdi Ádám: Kezdjük az elejéről. Maga az ötlet egy Péter Ákos barátommal folytatott beszélgetés alkalmával merült fel, amikor azon gondolkoztunk milyen hiánypótló kezdeményezéssel tudnánk felpezsdíteni a megyei utánpótlás képzést. Innen jött az ötlet, és rövidesen el is kezdődött a tábor szervezése. Bízom benne, hogy július 5.-én, amikor búcsúzásra kerül sor a táborban, akkor minden gyerek, aki részt vett, olyan élményekkel fog hazamenni, ami a későbbi pályafutása alakulását meghatározza. Szerencsére a megyénk nagyon sokszínű utánpótlással rendelkezik, ezért is írtuk ki a tábor pályázatát éppen nekik. A mai gyerekeknek a motiváció a legnehezebb, hogy hogyan találják meg a hétköznapok monotonságában a kihívást, azt ami előreviszi őket. Ennek a meghatározásában a példaképek nagyon sokat segíthetnek. Bízunk benne, hogy jó hatással lesz rájuk az, hogy egy válogatott, magyar bajnok játékossal készülhetnek egy héten át. A másik szempont az élmény nyújtása. Azért tettük térítésmentessé ezt a tábort, hogy ne azon múljon, hogy milyen anyagi körülmények közül jön a gyerek. Ha ő tehetséges és tényleg vannak ambíciói, akkor szeretettel várjuk. Azért írtunk ki egy pályázatot, hogy ő írja le, hogy miért akar részt venni. Valahol ezt kell a gyerekekben elhelyezni, hogy „miért is csinálom ezt”. Ha ez: a motiváció, a „miért is csinálom ezt” gondolat megmarad azáltal, hogy a fiatal kap egy hatalmas élménytömeget a nyáron, akkor úgy gondolom, hogy egy nagyon jó kezdeményezést indítottunk el. Bízunk benne, hogy 5 év múlva már az 5. kapustáborról beszélhetünk, és hogy jövőre nem csak egy hét, hanem két hét, és nemcsak 20 gyerek, hanem még több gyerek vonatkozásában tudjuk ezt megvalósítani.

CreaSport: És ráadásul 60 éves idén a szövetség. Ez is indokolta, hogy egy olyan program szülessen, ami korábban nem volt a megyében?

Járdi Ádám: Ha most ebbe belekezdek, akkor az plusz egy óra lesz!

CreaSport: Azért, ne is engedjük el a témát! Ez mégiscsak kapcsolódik ahhoz, hogy 60 éves a szövetség és folyamatosan dolgozzátok fel a múltját. Belecsöppentél ebbe a történtebe és azért ismerted a jelenjét, volt egy jövőképed, most úgy néz ki, hogy egyben a múltjával is tisztában leszel. Ennek mentén hol látod a szövetség közeli és távoli jövőjét? Milyen célokat határoznál meg Te, mint elnök és mit érzel, hogy maguk a tagok milyen célokat határoznának meg a szervezetnek?

Járdi Ádám: Úgy gondolom, hogy amit az elnöki programomban felvázoltam, mint jövőképet, azt nagyon sok helyen átírták a beszélgetések és kutatások. Valamilyen szinten minden vezetőnek ezért ajánlanám, akár fiatalként, akár idősként kerül egy szervezet élére, hogy ne azzal kezdje, hogy a saját ötleteit próbálja megvalósítani, hanem azzal, hogy a múltját megismeri. Nagyon sok olyan dolog jött velem szembe a szövetség elmúlt 60 éves történetében, amit elődeink már megcsinálták csak számomra ismeretlen volt. 5 év múlva azt szeretném, ha mindaz, amit az elmúlt évben elindítottunk, életképesnek bizonyulna és továbbra is működne. Gondolok itt a kapustáborra, a Final Fourra és szakmai estekre. Számos olyan dolgot hoztunk létre, amit inkább megtartani és fejleszteni kell és nem további új dolgokban gondolkodni.

CreaSport: Köszönjük szépen, sok sikert kívánunk hozzá!