2017. november 15.
Feltöltő: creasport admin

Katar tudatos építkezése a sport területén
2. rész

A sport nemzet- és államépítési folyamatba helyezése

A gigantikus és luxus körülményeket biztosító létesítmények lehetővé tették, hogy a nemzetközi sportéletben Katar a világ vezetői közé emelkedjen. A rendszeresen visszatérő események (pl.: ATP és WTA tenisztorna, atlétika gyémántliga, kézilabda klub VB – IHF Super Globe) mellett előbb nagy ázsiai versenyek (2006-ban Ázsia Játékok), majd világbajnokságok rendezési jogát nyerte el, amelyeket 2010-től kezdődően a következő táblázat sorol fel.

Világbajnokságok Katarban 2010-től

Év Esemény Város
2010 Fedett pályás atlétika Doha
2012 Squash Doha
2014 Squash Doha
2014 Rövidpályás úszó Doha
2015 Férfi Kézilabda Doha, Lusail
2015 Amatőr Boksz Doha
2016 Országúti kerékpár Doha
2018 Tornász Doha
2019 Atlétika Doha
2022 Labdarúgó Al Khor, Al Rayyan,
Al Wakrah, Doha,
Lusail, Madinat ash Shamal,
Umm Salal
2023 Vizes Doha

A folyamat állomásai alapján kirajzolódik egy első gondolatra még merészebbnek tűnő célkitűzés, a nyári olimpia megrendezése, amely szándékát Doha már a 2016-os és a 2020-as játékok esetében is jelezte a NOB-nak. Bár a város egyik alkalommal sem jutott el a hivatalos jelölt státuszig, nem lenne meglepetés, ha a NOB szeptemberi eredményhirdetését követően – amelyen bejelentették a 2024-es párizsi és 2028-as los angelesi olimpiát – Katar bejelentkezne 2032-re.

A világversenyek sorozatos megrendezése, valamint a legmagasabb szintet képviselő sportolók kiszolgálására létrehozott infrastruktúra révén Katar nagyjából másfél évtized alatt vendégül látja a sportvilág valamennyi befolyásos személyiségét. A sportba fektetett egyéb összegekkel együtt rendkívül széles és erős informális kapcsolati hálót épített fel, és valószínűleg az sem számít a valóságtól elrugaszkodott feltételezésnek, hogy számos befolyásos sportvezető ma már egzisztenciálisan is függ a katari diplomatáktól.

Az új profil és brand felépítése egyúttal azt is szolgálja, hogy az ország felkészüljön az olaj-korszak utáni életre. A világ sportelitjének biztosított luxus körülmények és a külföldi befektetések révén az ország a globális szórakoztatóipar területén is olyan pozíciókat épített ki, amelyeknek köszönhetően gazdasága már nem csupán egyoldalúan a nyersanyagoktól függ a jövőben.

2. rész a 4 részből
Következő rész megjelenésének várható időpontja: 2017.11.17.