2017. november 17.
Feltöltő: creasport admin

Katar tudatos építkezése a sport területén
3. rész – Honosítás bárhonnan bármilyen áron?

Egy olyan ambiciózus sportstratégiához, amit Katar megtervezett és kivitelezett, nem csupán létesítmények, események, hanem szakmai háttérszemélyzet, edzők és természetesen sportolók is szükségesek. Hogyan lehetséges mindezt biztosítani egy olyan országban, ahol a 2,5 milliós lakosságnak csak töredéke (kb. 15%) rendelkezik állampolgársággal? Katar esetében erre a kérdésre is a pénz jelentette a megoldást. A katari profi sport alapját hat sportág jelenti, melyek szövetségeit az emírség legmagasabb rangú szereplői irányítják alapításuktól kezdve. A hat sportág: atlétika, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, röplabda, sportlövészet. Az edzők leigazolása mellett kezdetben egyéni sportolókat honosítottak, akik többnyire afrikai születésű atléták voltak. A folyamat azóta is tart, egyéni- és csapatsportágak területén egyaránt, sikeressége azonban sportáganként eltérő. Míg atlétika és kézilabda esetében komoly sikereket tud felmutatni az ország, addig más csapatsportágak (labdarúgás, kosárlabda, röplabda) és egyéni sportágak (pl.: asztalitenisz) területén eddig elmaradtak a kiugró eredmények. A következőkben ennek részleteit mutatjuk be.

Ha pénz van, semmi sem lehet akadály – a kézilabda esete

Egészen egyedi módon zajlott a kézilabda válogatott összeállítása a 2015-ös hazai rendezésű világbajnokságra. Katar férfi kézilabda válogatottja 1983 óta vesz részt Ázsiai Bajnokságokon. Eredményeik alapján a kontinens legjobb hat csapatai közé sorolták őket. A kontinensviadalt 2002-ben első alkalommal zárták dobogón, annak is második fokán. Ekkorra tehető a kézilabda csúcsra törésének első kísérlete. 2003-ban vettek részt először világbajnokságon, melyet 5 további esemény követett. Történetük első négy világversenyén a legjobb eredményük a 16. hely volt, a 2013-as spanyolországi VB-n pedig a 20. helyen zártak. Ekkor azonban új fejezet kezdődött a katari kézilabda történetében.

A csapat edzője a spanyol Valero Rivera lett, aki egykor a Barcelonával 6 Bajnokok Ligája győzelmet aratott és a 2013-es VB-n még a spanyolokat vezette világbajnoki címig. Az új kapitánnyal új játékosok is érkeztek a válogatott keretbe. Csatlakozott a bosnyák származású, korábbi szerb, majd bosnyák válogatott kapus, Danijel Saric (Barcelona, később Al Quiada SC). Mellete a szerb-montenegrói születésű Goran Stojanović (Rhein Neckar Löwen, majd El Jaish SC) állt a kapuba. A jobbszélen a boszniai Eldar Memišević (El Jaish SC), míg a jobbátlövő poszton a montenegrói Zarko Markovic (Hamburg, majd El Jaish SC) és a kubai Jorge Luis Pavan (La Rioja, majd Al Ahli) igazolt az Öböl-menti országba. Már 2013-ban az országba érkezezett a spanyol beálló, Borja Fernández (Nantes, majd Al Quiada SC), akárcsak a kubai származású balátlövő, Rafael Capote (Logroño, majd El Jaish SC). A balátlövő posztra rajta kívül a francia Bertrand Roiné (Chambery, majd Lekhwiya, később Al Ahli) érkezett, aki 2011-ben még a francia válogatottal nyert világbajnokságot. 2013 után bekövetezett változások hatására a 2015-ös hazai rendezésű világbajnokságon Katar válogatottja döntőig menetelt, ahol csak a franciák tudták megállítani. Az edző mellett a keret honosított játékosokkal való megerősítése eredményre vezetett. Spanyol lapok beszámolói szerint a hangulatot sem bízták a véletlenre a szervezők. A csapatot gondosan összeválogatott Spanyolországból érkező szurkoló hajszolta a lehető legjobb eredmény elérése érdekében. TheLocal.es információi szerint legalább 60 drukker érkezett Cuenca-ból, a Furia Conquense csoportból, Burgos-ból és Valenciából, hogy buzdítsák a válogatottat.

A következő megmérettetés Katar kézilabdázás történetének első olimpiai részvétele volt. Ekkor már nem csupán a sportág közvetlen környezete, hanem más nyugati médiumok (például a Washington Post) is felfigyeltek az ország sajátos „átigazolási stratégiájára”. Ugyanakkor érdekes kiegészítése a honosításoknak, hogy Katar válogatottja volt az egyetlen, amely kizárólag hazai bajnokságban játszó kézilabdázókkal utazott a riói olimpiára. Első mérkőzésükön 7 góllal győzték le Horvátországot, ami után viszont csak Argentínát tudták legyőzni. A negyeddöntő során 34-22-re kikaptak a B csoport győztesétől, a későbbi bronzérmes Németországtól. Végül a 8. helyen zárták az olimpiát. 2017-ben a franciaországi világbajnokságra a keret jelentős változáson esett át. Kimaradt többek között Zarko Markovic jobbátlövő, Goran Stojanovic kapus, Borja Fernández beálló és Eldar Memisevic jobbszélső is. A keret egyetlen új honosított, tunéziai születésű és az ottani bajnokságban játszó játékosa, Youssef Benali volt. A D jelű csoportban Dánia, Svédország, Egyiptom, Argentína és Bahrein közül az utóbbi kettő legyőzése révén a 4. helyen zárt. A nyolcaddöntőben nagy csatában 21-20-ra legyőzte Németországot, majd a negyeddöntőben vereséget szenved a végül bronzérmes Szlovéniától és ismét a 8. helyen végzett.

„Nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos!” – a labdarúgás esete

A Katari Labdarúgó Szövetség (QFA) 1970-ben nyert felvételt a FIFA tagjai közé. Ez idő alatt a lehető legváltozatosabb edzőkkel próbáltak eredményt elérni. Volt közöttük a teljesség igénye nélkül több brazil, brit, szudáni, egyiptomi, uruguayi, skót, dán, holland, bosnyák, francia és két katari is. A legutóbbi edzőváltáskor a spanyol Felix Sanchez került kinevezésre. A kézilabdában elért világszínvonalú teljesítményt az emírség labdarúgásába már nem sikerült átültetni. Világbajnokságra eddig még nem jutottak ki. Az Öböl-menti országok bajnokságát 2017-ben negyedig alkalommal rendezik hazai pályán. Eddig három alkalommal végeztek a dobogó legfelső fokán. A katari válogatott egyik legeredményesebb játékosa a még ma is aktív uruguayi születésű csatár, Sebastián Soria, aki 2006-ban csatlakozott először az U23-as kerethez, majd a felnőttek között is meghatározóvá vált. A csapatkapitány, Ibrahim Majid – a katari Al Sadd játékosa 2007 óta – Kuvaitban született palesztin származásúként. A portugál Ró-Ró 2011-ben került a katari bajnokságba, majd 2016-ban debütált a válogatottban a Kína ellen elveszített világbajnoki selejtezőn. A brazíliai Rodrigo Tabata kezdetben a török Besiktas-tól érkezett kölcsönbe a katari bajnokságba, majd 2016-ban debütált a válogatottban a Hong-Kong ellen megnyert mérkőzésen. A szomszédos Bahreinből érkező Ali Asad is új hazája bajnokságában játszik hétről-hétre. Emellett a katari utánpótlás is képes saját nevelésű játékosokkal képviseltetni magát a nemzeti csapatban. Ilyen az egyik legtöbb gólt szerző 27 éves Hassan Al-Haydos az Al Sadd játékosa, illetve a már 33 éves Meshal Abdullah, az Al Ahli SC rutinos kapitánya.

Míg a katari labdarúgás az Öböl-menti országok tekintetében sikeresnek mondható, addig ázsiai, vagy éppen világviszonylatban még elég távolinak tűnik a kézilabdához hasonló kimagasló eredmény elérése. A világ szinte bármely szegletéből igazolt, majd később honosított játékosok jelen pillanatban nem érik a nemzetközi porond középmezőnyéhez elegendő színvonalat sem. Főleg Dél-Amerikából, európai országokból kinevezett edzők eddig nem érték el a kívánt áttörést. Azonban árnyalja a képet a 2022-es Katarban rendezett Világbajnokság ténye, melyet megelőzően akár elképzelhető lehet a kézilabdához hasonló hirtelen világszínvonalú keretváltoztatás, bár erre a 2018-as kvalifikáció végéig minden bizonnyal várni kell.

Amikor a pénz sem tud sikert hozni – a röplabda esete

A Katari Röplabda Szövetség 1974-ben csatlakozott a nemzetközi szövetséghez. Világbajnokságon még nem jártak, a Világligának azonban rendszeres résztvevői, igaz eddig nem sok sikert értek el. Idén a 32. helyen, tavaly a 31. helyen zártak. Legnagyobb sikerüket az Ázsia Játékok keretében érték el, amikor a 2006-os hazai rendezésű torna végjátékában a bronzmeccsen alulmaradtak Szaúd-Arábiával szemben.

A szakmai stáb olaszokból áll, Massimiliano Giaccardi olasz edző munkáját a szintén olasz Giovanni Rossi segíti. A játékoskeret minden tagja a katari bajnokság klubjaiban méretteti meg magát. A játékoskeret gerincét a röplabda válogatott esetében is közel-keleti és afrikai, valamint délszláv országokból honosított sportolók adják, akiket ebben az esetben néhány brazil és egy-két hazai nevelés egészít ki.

A 2017-es keretből például Renan Ribeiro 1989-ben Brazíliában született, jeleneleg az Al Arabi Quatar játékosa. Geraldo Graciano Da Silva Filho szintén brazil, Bojan Djukic 1991-ben Montenegró területén látta meg a napvilágot, majd került az El Jaish SC-hez. Papemaguette Diagne 1997-ben Szenegálban született, ma a Qatar SC játékosa. Milos Stevanovic és Nikola Vasic Szerbiából került az Emírség csapatába. A 190 cm magas Adnan Bjelopoljak Boszniát hagyta el az El Jaish SC együtteséért. Belal Abunabot Szíriából, míg Birama Faye Szenegálból érkezett az egyik hazai nevelésű játékos Ahmed Noaman mellé a válogatottba.

„Gyorsabban, magasabban, erősebben!” – az atlétika esete

Az egyéni sportok sikerének tekintetében az atlétikára, valamint a paralimpiai szereplésre érdemes még kitérni. Katar első olimpiai érmét Mohamed Suleiman nyerte 1992-ben, amikor harmadik helyen végzett 1500 méteren, aki Szomáliában született. (A következő éremszerző, a súlyemelő Said Saif Asaad pedig Bulgáriában született Angel Popov néven). A 2014-ben junior világbajnoki címet szerző kalapácsvető, Ashraf Amgad Elseify például Kairóban született. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne lenne saját utánpótlás nevelése az országnak. Eddigi legsikeresebb olimpikonjuk Mutaz Essa Barshim magasugró – aki Londonban bronz-, Rióban ezüst-, az idei augusztusi világbajnokságon pedig aranyérmet szerzett – Dohában született egy szudáni család gyermekeként.

Katar atlétikai delegációja a riói olimpián

Sportoló Nem Születési dátum és ország Versenyszám Eredmény
Mutaz Essa Barshim férfi 1991.06.24. Katar magasugrás 2.
Ashraf Amgad Elseify férfi 1995.02.20. Egyiptom kalapácsvetés 6.
Femi Ogunode férfi 1991.05.15. Nigéria 100 m, 200 m előfutam, selejtező
Abubaker Haydar Abdalla férfi 1996.08.28. Kenya 800 m selejtező
Abdulrahman Musaeb Balla férfi 1989.03.19. Szudán 800 m selejtező
Abdelalelah Haroun férfi 1997.01.01 Szudán 400 m selejtező
Ahmed Bader Magour férfi 1996.03.03. Marokkó gerelyhajítás selejtező
Dalal Mesfer Al-Harith 1999.11.28. Katar 400 m selejtező
Forrás: https://www.iaaf.org/athletes/search?name=&country=qatar&discipline=&gender=

Paralimpián Katar Atlantában képviseltette magát először, majd sportolói ott voltak Athénban, Londonban és Rió-ban. Érmet először 2016-ban a riói olimpián szereztek. A tunéziai születésű Abdulrahman Abdulqadir férfi súlylökésben ezüst, Sara Masoud pedig női súlylökésben szerzett szintén ezüstérmet. Emelett Abdulrahman Abdulqadir férfi gerelyhajításban 8., míg Mohammed Al-Kubaisi T34-es férfi 100 méteres futásban tunéziai edzőjével szintén 8. helyen végzett.

3. rész a 4 részből
Következő rész megjelenésének várható időpontja: 2017.11.19.