2020. április 26.
Feltöltő: creasport admin

Remény és erő

Remény és erő – két szó, amit talán a leggyakrabban társítunk a sporthoz. Remény egy csapat, egy sportoló sikerében, esetleg remény pusztán aziránt, hogy a sport révén egészségesebbek, szebbek, vonzóbbak leszünk. Mindez szervesen kapcsolódik a másik fogalomhoz: a sportolástól azt várjuk, hogy fizikailag és mentálisan egyaránt erősebbek leszünk. Mások teljesítményétől szintén ezt az érzést és impulzust várjuk. Legyen szó akár egy klub, egy válogatott, egy amatőr futó közösség teljesítményéről. Ezért az érzésért utazott el több tízezer magyar 2016-ban Franciaországba, volt több mérkőzésen 4500 helyett 6000 szurkoló a Lauber Dezső Sportcsarnokban, borult többször pirosba Köln, telt meg pillanatok alatt az új Puskás stadion egy felkészülési mérkőzésre. Mások ugyanezt az érzést egy hétvégi Sparthan versenyen vagy egy hétköznap esti edzés keretében találják meg. Egyik sem alacsonyabb rendű a másikhoz képest, egyik sincs meg a másik nélkül.

Remény és erő – hogyan várhatjuk mindezt továbbra is a sporttól egy olyan helyzetben, amikor elnémultak a csarnokok, bezártak az uszodák, az edzőtermek és úgy tűnik, hogy az a színes és gazdag közeg kénytelen elcsendesülni, amely korábban nyughatatlannak és megállíthatatlannak tűnt. Kórházzá alakított stadionok, halottasházként funkcionáló jégcsarnokok képeit láthatjuk azokon az oldalakon, ahol korábban eredményeket, interjúkat, statisztikákat böngésztünk. Néhány hét alatt elcsendesedett és komorrá vált a sportvilág. Hozzászoktunk, hogy szinte az év minden napjára jut valamilyen élő közvetítés, ha éppen a közvetlen környezetünkben nem tudunk meccsre menni vagy esetleg nincs kedvünk edzeni. Arra sincs válasz mikor lesz újra verseny, közösségi tér. Mi lesz a történelmi szezont futó Liverpoollal? Kik lesznek a bajnokok, milyen alapon indulhat valaki nemzetközi kupában a következő szezonban? A csonka szezon után mikor indulhat egyáltalán újra a (sport)élet?

A CreaSporttal több programmal is készültünk erre az évre, amiknek többsége a tokiói olimpia köré épült volna. Azt már tudjuk, hogy nyári olimpia nem lesz 2020-ban, ahogy foci EB és számos más sportesemény sem kerül megrendezésre. Maradt bennünk viszont számos kérdés, amiket szeretnénk megosztani és kitárgyalni, ezért úgy döntöttünk saját podcast-et indítunk, aminek keretében hétről-hétre vendégeinkkel vagy önmagunk között beszélünk meg egy-egy témát. Tartsatok velünk a következő időszakban és hallgassátok a CreaSport Podcast-et. A sport egyik csodája, hogy mindig van új mérkőzés, új szezon, ezért a hiba, a kisiklás javítható. Az élet sem áll meg a koronavírus következtében. A sport akkor is reményt és erőt kínál, amikor úgy tűnik, minden leáll és megváltozik.