2017. október 19.
Feltöltő: creasport admin

A világ sportja Budapestről 2017 októberében

2017 eddig eltelt 9 hónapja jelentős sikereket hozott a magyar sport számára, amelyek részletes elemzését már sokan megtették. A nyári olimpiát követő év a professzionális sport területén mindig különleges, átmeneti időszaknak számít. Különösen igaz ez Magyarországra, ahol a téli olimpia nem tölt be olyan súlyt, mint az amerikai, orosz, német, vagy skandináv országok esetében. Mindez azonban lehetőséget teremt arra, hogy az olimpia-centrikusan gondolkodó hazai sportvilágban új folyamatok kezdődjenek, új fejezetek nyíljanak.

Idén Magyarország nemzetközi nagy események házigazdájaként bizonyított, amely mellett sportolóink is komoly eredményeket tudnak felmutatni. A győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, a Budapesten negyedik alkalommal megrendezett női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntője, a férfi vízlabda Bajnokok Ligája hatos döntője, a júliusi FINA világbajnokság, majd az augusztusi judo világbajnokság egyaránt igazolta, hogy a magyar sport egy éven belül képes a világ élvonalába tartozó események lebonyolítására, amivel a nemzetközi szövetségek vezetői, a résztvevő versenyzők, a média képviselői és a szurkolók egyaránt elégedettek. A tendencia folytatásaként 2018-ban Divízió I/A férfi jégkorong világbajnokságot, 2019-ben vívó és öttusa világbajnokságot, 2020-ban a vizes sportok Európa bajnokságait rendezhetjük. A vizes világbajnokságon elért eredmények, a sikeres atlétikai világbajnokság, a két kosárlabda válogatott EB szereplése, a Davis-Kupa csapat feljutása a világcsoportba pedig olyan sportágak esetében mutatnak előrelépést, amelyek a nemzetközi színtéren kiemelkedő helyet foglalnak el. A sikerek természetesen nem azt jelentik, hogy 2017 októberében a magyar sportban minden tökéletesen rendben van, ne lennének kudarcok és ahhoz kapcsolódó kérdések. Ezek a problémák azonban elválaszthatatlanok a nemzetközi színtéren jelentkező folyamatoktól, ahol sok esetben ugyanazok a kérdések fogalmazódnak meg, amik a hazai jelenségek és trendek esetében.

- Újra kell-e gondolni a nemzetközi versenyek paramétereit és ebből eredő költségvonzatait? Szükséges-e és amennyiben igen, lehetséges-e egyáltalán a jelenlegi globális gazdaság keretei között bármilyen korlátozás bevezetése ilyen szempontból?

- A legnagyobb eseményeket ma már csak nagyhatalmak, vagy különlegesen gazdag államok tudják jelenlegi formájukban megrendezni. Aki velük akar versenyre kelni hatalmas erőforrásokat kénytelen mozgósítani. Szükséges-e ebbe a folyamatba valamilyen formában beavatkozni?

- Ázsia demográfiai és gazdasági ereje hogyan fogja megváltoztatni a nemzetközi erőviszonyokat a jövőben? Az arab világ és a távol-kelet befektetései milyen irányba viszik Európa sportéletét?

- Hogyan kell viszonyulni a külföldi tőkeinjekciókkal megerősített professzionális csapatokhoz? A szponzoráció, fizetések, anyagi különbségek esetén tapasztalható drasztikus különbségek meddig növekedhetnek és milyen hatással járhatnak?

- Miként viszonyuljunk a doppingszerek használatához és az ellenőrzéseken megbukó versenyzőkhöz? Újra kell-e gondolni a doppingszerekkel kapcsolatos fogalmainkat és álláspontunkat egy olyan világban, ahol amatőr és professzionális sportolók tömege használ étrend kiegészítőket, vitaminokat és mesterségesen előállított egyéb szereket? A dopping morális kérdés, vagy egy olyan technikai részlet a szereplés szempontjából, mint a ruházat kialakítása, akár egy cipő talpa?

- Mi lesz a nemzeti válogatottak sorsa? Egyáltalán kikből áll, álljon a XXI. században egy nemzeti csapat? Hogyan szabályozzuk a honosítások kérdését?

- Milyen hatásai lesznek az aktív sportolói életciklus határainak kitolódásának? Miközben egyre fiatalabb nemzetközi sztárok jelennek meg, az orvostudomány fejlődésének hatására a professzionális karrier időszaka jelentősen hosszabbá vált az utóbbi évtizedben. Hogyan változtathatja meg ez a jelenség a nemzetközi versenyek és sportpiac világát?

Felsoroltunk néhány témát és kérdést, amelyek jelenleg a sportvilág napirendjét meghatározzák. A Creastick bejegyzéseiben és a CreaSport Alapítvány rendezvényein a jövőben ezek mentén fogunk a magyar, európai és nemzetközi sportélet eseményeit, folyamatait elemezni.